Άρθρα

 

 
 
Διατροφή και κεφαλαλγία
 
 
 
 
 
 
Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συχνότερα συμπτώματα που θα βιώσει σχεδόν με βεβαιότητα στη ζωή του καθένας από εμάς. Η κεφαλαλγία μπορεί να έχει διάφορες μορφές με πιο συχνές αυτές της κεφαλαλγίας τάσεως και της ημικρανίας. Και οι δύο μορφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά αλλά επηρεάζονται σημαντικά από το είδος και τον τρόπο διατροφής μας.

Η ακατάστατη λήψη γευμάτων, η παράλειψη σημαντικών γευμάτων όπως το πρωινό αλλά και το μεσημεριανό, μπορούν να προκαλέσουν κεφαλαλγία, να αυξήσουν την έντασή της ή και τη συχνότητα εμφάνισής της.
 
 
 
 
Το είδος της διατροφής μας παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση και τη σοβαρότητα των κεφαλαλγιών. Η μεσογειακή δίαιτα πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο, ξηροί καρποί), ισορροπημένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος και πρωτεϊνών (αυγού, ψαριού), μειωμένες επεξεργασμένες τροφές ιδίως υδατανθράκων είναι ιδανική για υγιεινή ζωή χωρίς έξαρση πονοκεφάλων.Αντίθετα η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών όπως ζάχαρης, γλυκών, αλμυρών σνακ, πέρα από την χαμηλή διατροφική αξία τους, προκαλεί αύξηση στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων κάθε είδους.

Μεγάλη αξία έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στην δυσανεξία που εμφανίζεται σε διάφορες τροφές η οποία μπορεί να εκδηλώνεται σαν κεφαλαλγία. Αξίζει να μελετηθεί το «προφίλ» τροφικής δυσανεξίας σε κάθε ασθενή με ανθεκτικούς πονοκεφάλους (τάσεως ή ημικρανίες) με ειδικές εξετάσεις αίματος και λεπτομερή λήψη ιστορικού.

Η κατανάλωση τροφών με ειδικά χαρακτηριστικά που αποτελούν «εξαίρεση» στις διατροφικές μας συνήθειες μπορούν να προκαλέσουν, σε συνδυασμό με την γενετική προδιάθεσή μας, πονοκεφάλους (συνήθως ημικρανία). Καπνιστές τροφές, γλυκά με τεχνητές χρωστικές, καυτερά φαγητά συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

Η λεπτομερής μελέτη των διατροφικών συνηθειών των ασθενών με κεφαλαλγία μπορεί να αλλάξει τη θεραπευτική στρατηγική στην αντιμετώπισή της και να μειώσει την ανάγκη χορήγησης φαρμάκων.
 
 
 
 
Τι είναι οι βιορυθμοί και πως καθορίζουν πολλές νευρολογικές παθήσεις;
 
Το Σύνδρομο Ανήσυχων Άκρων και η ποιότητα του ύπνου
 
«Γιατρέ νομίζω οτι ξεχνώ». Είναι σοβαρό; Πότε τα προβλήματα μνήμης πρέπει να μας ανησυχούν;
 
Πολλαπλή Σκλήρυνση – η “πορεία μιας νόσου”
 
Ποια νευρολογικά συμπτώματα προκαλεί η λοίμωξη από κορωνοϊό και τι σημαίνουν για τη πορεία της νόσου;